Volg ons op social media:
Naar webshop >

Een verzorgd sportpark, dat motiveert

18 Maart 2024

Een verzorgde onderhoudsploeg, dat helpt

Het is het team dat de meeste tijd doorbrengt op het Juliana Sportpark, terwijl het er zelf nooit voetbalt: de onderhoudsploeg van Juliana Mill. Iedere doordeweekse ochtend, wanneer de voetballende leden op school of aan het werk zijn, staat de onderhoudsploeg weer paraat om de meest ideale voetbalomstandigheden te creëren. “Ieder heeft zijn specialisme of beperkingen, maar we vullen elkaar graag aan. Iedereen kan met ons mee, want ook aan ‘het sociale’ hechten we veel waarde. Het gaat niet alleen maar om en over voetbal, ook andere dingen in het leven geven we aandacht. Kortom: we vormen een fijne groep, daar hoort ook een beetje uitstraling bij.”

Uitstraling die het Sportpark aan de Langenboomseweg inmiddels ook alweer bijna 25 jaar heeft. Op 23 juni 2000 werd namelijk door de inmiddels overleden toenmalige voorzitter en grondlegger van de huidige accommodatie Toon van de Ligt de eerste steen gelegd. Al lijkt de tijd voorbij gevlogen, echt ‘jong’ is het sportpark niet meer te noemen. “De eerste gebreken hebben zich al aangetoond. Zo hebben we er in januari een megaklus aan gehad om een kapotte boiler te vervangen, zodat er weer gedoucht kon worden.” Daarbij werd ook gebruik gemaakt van de diensten van ingeschakelde experts. “Het voordeel dat we zelf niet meer de jongste zijn en de meesten van ons elders ook nog vrijwilligerswerk verrichten, is dat we samen een best groot netwerk van mensen hebben waarop we een beroep kunnen doen. In een tijd als deze, waarin veel sportverenigingen het financieel moeilijk hebben en veel bedrijven lange wachttijden hebben, is dat mooi meegenomen.”

De overgang van het oude sportpark aan de Wanroijseweg naar de huidige locatie ging niet zonder slag of stoot en ook nu komt de gemeente niet altijd even goed uit de verf. Al jaren is er bij Juliana niet meer geïndexeerd, waardoor de jaarlijkse gemeentelijke bijdragen hetzelfde blijven, terwijl de kosten stijgen. De privatisering komt dan ook steeds meer onder druk te liggen: “Onze leeftijd werkt niet altijd in ons voordeel. De afgelopen jaren zijn we meer mensen kwijtgeraakt (vanwege gezondheidsredenen of overlijden) dan dat erbij gekomen zijn. De tijd dat mensen eerder stoppen met werken lijkt voorbij waardoor, ondanks dat iedereen bij ons welkom is, de aanwas (op jongere leeftijd) beperkt is. Om het onderhoud in eigen beheer te houden proberen we de club te helpen met het zoeken naar toekomstige technische oplossingen, maar ook dat zijn flinke investeringen.”

Één van die technische oplossingen, de automatische beregening, is inmiddels jaren geleden gerealiseerd. Peter Schraven, die zijn ziel en zaligheid stopt in het onderhoud van de velden, is er maar wat blij mee: “In zomerse droge periodes ben ik al vroeg in de ochtend druk bezig met het instellen van de beregening. Als eenmaal de sproeiers ‘lopen’, kan ik zo buiten achterover in een stoel gaan zitten, genietend van het uitzicht en de vogels die fluiten.”

Het onderhoud vergt echter meer dan alleen de beregening en ernaar kijken. Als geboren agrariër heeft hij kennis, kunde en materiaal binnen handbereik. Het rollen, prikken, maaien en inzaaien van de velden wordt of gedaan of geregeld door Peter. “En als er niet gerold kan worden, loop ik met Jan de Man en Arie van Melis op maandag de velden na om de schade te herstellen.”

Voor Arie is de tijd van het regenbuizen leggen gelukkig voorbij. Hij houdt zich samen met onder andere Paul Selten, Nico Cornelissen en Cor Schimmel bezig met de strakke belijning van de velden: “wellicht kan dat in de toekomst ook automatisch, maar nu doen we het nog met veel plezier.”

Oog voor detail, dat typeert ze allemaal. Zo was het Cor die ooit vanuit de kantine zag dat er achter veld 2 een bal in de boom hing. Iedere vrijdag worden de ramen gewassen, dat biedt een mooi uitzicht over het complex. Op maandag volgt er een grondige schoonmaak, ook van kleedlokalen, tribune en dankzij Johan van de Ven zelfs het materiaalhok.

De opgeknapte kantine was een van de laatste projecten van wijlen Henk de Hoog, waarmee Noud Barten in de jaren ’70 bij Juliana 1 de hoogtijdagen meemaakte. Het is dan ook Noud die het gehele schilderwerk voor zijn rekening nam, maar ook buiten de kantine verzorgt hij dat nog altijd.

“Clubliefde en de gezelligheid die we hier met elkaar delen, dat zorgt ervoor dat we iedere dag weer terugkomen.”

Gezellig is het zeker tijdens het koffiemoment. Als Tonnie Rigters om 10 uur de koffie klaar heeft, worden er ook andere activiteiten besproken: “Ieder jaar houden we de vrijdag na de kermis een barbecue en bij mooi weer maken we graag een fietstocht naar een van onze vele sponsoren.” Niet alleen de contacten met sponsoren worden onderhouden, ook hun reclameborden op het sportpark worden dat. Het zijn Jan van de Wiel en Tini van Dijk die de borden netjes ophangen; Gerrit van Boxtel regelt het schoonhouden ervan. “Mede dankzij hen houden we het hoofd boven water.”

Dan wordt er gelachen: “Over het hoofd boven water houden gesproken… Piet Toonen had er vorig jaar geluk mee, toen ie tijdens het snoeien met z’n bosmaaier ineens in de sloot lag.” Gelukkig is er Billy Hendriks, die Piet met plezier bij zijn werkzaamheden helpt.

Piet is maar wat trots dat zijn kleinzoon Gijs wekelijks bij Juliana 1 op het veld staat. Hij gaat dan ook graag kijken, al heeft het jonge team het dit seizoen wat betreft de resultaten lastig. “Een verzorgd sportpark, dat motiveert.” Volgens Arie zullen de jongens dit weekend (17 maart 2024) tegen Wanroij ‘er tegenaan moeten’. Als het doorgaat…, want ondertussen komt de regen met bakken uit de hemel.

Op dat moment beseft Peter Schraven dat zijn laarzen nog buiten staan en gaat weer aan de slag. Want weer of geen weer, er tegenaan en doorgaan, dat doen ze. “Al zou een fijne doorwerkjas op dit moment wel lekker zijn.”

Doorwerkjassen zijn ons doel, spaar je een B’tje mee?

Doe dan van 18 maart tot en met 28 april 2024 uw boodschappen bij onze sponsor Albert Heijn van de Ven Mill en stop een B’tje in Juliana’s koker, maar vergeet ook zeker de andere verenigingen niet. Alvast bedankt. Wil je ons komen versterken? Iedere doordeweekse ochtend staat bij Juliana om 10.00 uur de koffie voor je klaar.