Volg ons op social media:
Naar webshop >

Maik Veld en Gijs Wijdeven verrassende winnaars Juliana Mill Voetbalquiz 2023

27 December 2023

Op donderdagavond 21 december 2023 is de zestiende editie van de Juliana Mill Voetbalquiz een prooi geworden voor het koppel Maik Veld + Gijs Wijdeven. Na bijna vier uur quizzen verzekerden zij zich van de eerste plaats en de twee bijbehorende business seat kaarten voor een thuiswedstrijd van NEC naar keuze, mede mogelijk gemaakt door Danny Jacops van footballboxen.nl.

De Julianakantine ademde deze avond een echte voetbalsfeer vol voetbalshirts, voetballen, blauwe verlichting en voetballiefhebbers. Door enkele afmeldingen van vaste waardes gingen 38 koppels om 19.45 uur van start met de meerkeuzevragen van ronde 1. Daarin kwamen onder andere vragen gerelateerd aan aanvallers, bescherming, vrouwenpower, opmerkelijke momenten, kampioenschappen en overleden personen voorbij. Het winnende koppel van de vorige twee edities, Theodor Kerstens + Geert Schel, en de nieuwe winnaars Maik en Gijs, waren met 27 op 30 de sterksten van deze ronde.

Alle koppels gingen met de behaalde punten door naar ronde 2 en kregen daarin de kans om zich nog bij de eerste 20 te voegen en anderen daaruit te verdringen. Dat de verliezend finalist van de afgelopen twee edities (Jurgen + Bas Kremers) hierin de sterkste was met een score van ‘maar’ 10 op 15, zei genoeg over de moeilijkheidsgraad en de variatie van de vragen.

Uiteindelijk was een score van 26 op 45 na twee rondes voldoende om als beste 20 door te gaan naar ronde 3.

Dat is ieder jaar een ronde waar enkele favoriete koppels hun tanden op stuk bijten, zo ook dit jaar. Tijdens de 20 vragen in verhaalvorm waarop alleen geantwoord kan worden met A of B, slaat de twijfel toe of wordt er net verkeerd gekozen. Dit jaar ging het onder andere over Van Nistelrooij, fonteinen, namen en rugnummers, Brugts en iets ‘beruchts’, een trein die maar een keer voorbij kwam als ook de donkere kanten van het leven. Theodor en Geert staken er bovenuit met een 19 op 20. Viervoudig winnaar Martin Schep vervloekt deze ronde en kwam er ook dit jaar met zijn zoon Brett niet doorheen. Ook het koppel Wim Bens + Hans Weren haakte af en na een score van 16 op 20 en een benaderingsvraag viel ook verrassend het doek voor Jurgen Kremers en Bas Kremers.

Acht koppels maakten zich op voor de kwartfinales, waarin juist de spanning toeslaat. Tijd voor twijfel is er niet, want uit de acht categorieën moet ieder koppel per categorie één vraag direct mondeling beantwoorden. Bij de categorie broederparen bleek met name de huidige club van het wat minder bekende broertje een lastige opgave. Uiteindelijk was een score van 5 op 8 benodigd om als beste vier door te gaan naar de halve finales.

De halve finale was dit jaar een nieuw spelelement: een pasfotoraster met daarin voetballers met een gemeenschappelijke voetbalclub. Om het publiek bij de voetbalquiz te blijven betrekken, werd dit raster op een prachtige wijze gepresenteerd op het grote scherm en dat leidde tot een muisstille kantine.

26 punten konden er worden gescoord, verdeeld over 16 voetballers en 10 voetbalclubs. Maik Veld + Gijs Wijdeven (25 op 26) en Sjoerd van Reijmersdal + Vince van Reijmersdal (22 op 26) kwalificeerden zich voor de finale. De derde plaats ging naar de titelverdediger Theodor + Geert (16 op 26) ten koste van Johan Berends + (drievoudig winnaar) Robert van den Broek (8 op 26).

De jonge koppels lieten blijken waardige finalisten te zijn. De finale bestond uit 11 vraagstellingen op een wijze zoals deze ook eerder tijdens de voetbalquiz waren gesteld en een afsluitende Rondo waarbij meerdere punten kunnen worden gescoord. Maik en Gijs maakten het eerste verschil via Jack de Gier en de daaropvolgende microfoonbattle over voetballers die in de Premier League voor zowel Arsenal als Chelsea hebben gevoetbald. Met twee punten voorsprong gingen zij de afsluitende Rondo in en ook daarin waren zij net iets sterker. Uiteindelijk won het duo met 23 tegen 17.

Maik en Gijs gingen dus met de wedstrijdtickets van NEC aan de haal. Sjoerd en Vince kregen ieder een Footballbox met daarin een voetbalshirt naar keuze via footballboxen.nl. Theodor en Geert gingen ieder met het boek ‘Ode aan De Kelderklasse’ naar huis.

Via de loterij werden er nog vier deelnemers blij gemaakt met gratis entreekaarten voor het voetbalshirtsmuseum van ‘The Footballfactory’ op 28, 29 en 30 december 2023 in Nijmegen en alle deelnemers mochten ieder de recent uitgekomen ‘De Oranjebril Special’ van ELF Voetbalmagazine (met dank aan Sander Berends van ELF Voetbal) mee naar huis nemen.

Als organisatie willen we de volgende personen bedanken: alle deelnemers voor hun actieve deelname, de Julianavrouwen voor hun bardienst, Peter Schraven als meesterbakker, Mario Strijbosch voor de techniek, alle sponsoren waaronder: Footballboxen.nl voor de NEC-kaarten, de Footballboxen en de Museumkaarten, ELF Voetbal voor de tachtig magazines, Keijzers Partytenten voor de tafels en William Productions voor de veertig prachtige foto’s, welke te zien zijn op de Facebook- en Instagrampagina @julianamillvoetbalquiz (https://www.facebook.com/media/set/?vanity=julianamillvoetbalquiz&set=a.730905642434776).