Volg ons op social media:
Naar webshop >

Theodor Kerstens en Geert Schel prolongeren titel na zinderende finale Juliana Mill Voetbalquiz 2022

08 Januari 2023

Op donderdag 22 december 2022 kroonde het koppel Theodor Kerstens en Geert Schel zich tot winnaar van de vijftiende editie van de Juliana Mill Voetbalquiz. Naast consumptiemunten ontving het duo ook twee wedstrijdkaarten voor de Bundesliga-wedstrijd Borussia Mönchengladbach – FC Augsburg.

In de vernieuwde en schitterend gedecoreerde kantine gingen om 19.45 uur veertig koppels (waarvan 9 deelnemende dames) met elkaar de strijd aan. Na de eerste ronde met dertig meerkeuzevragen en een tweede ronde met vijftien fotovragen waren minimaal 27 van de 45 punten benodigd om de eerste schifting te overleven. Daar lieten Theodor en Geert al zien met de hoogste score (37 punten) dat de overige koppels van goede huizen moesten komen om het duo deze editie te verslaan.

Twintig koppels streden in de derde ronde, waarin twintig vragen in verhaalvorm werden gesteld met antwoordmogelijkheid A of B, voor de acht beschikbare plekken voor de kwartfinale. Daar waar bepaalde koppels er na de eerste en tweede ronde bovenuit staken, daar hadden zij het ineens (te) lastig in de derde ronde. Ook bij Theodor en Geert sloeg de twijfel toe, maar zij kropen door het oog van de naald. Daar waar zeven koppels minimaal 16 punten behaalden, volgde er een benaderingsvraag met zes koppels die 15 punten behaalden en dus in aanmerking kwamen voor de overgebleven beschikbare kwartfinaleplaats. Op de vraag hoeveel lampen de vier lichtmasten van het Feyenoord-stadion in totaal hebben, zaten zij met hun antwoord het dichtst bij het juiste antwoord van 288 lampen.

De kwartfinale bestond uit acht categorieën waarbij ieder koppel één vraag uit de betreffende categorie direct mondeling moest beantwoorden. De druk die het beantwoorden door de microfoon met zich meebrengt was ook deze editie weer merkbaar. Zelfs de ‘makkelijke’ vragen werden ineens lastig te beantwoorden. Zo werd in de categorie ‘Ajax-debutanten onder Erik ten Hag’ de huidige club van Sergino Dest en de huidige club van Danilo fout beantwoord. Ook werd er niet aan HBV gedacht als huidige competitietegenstander van Juliana 1 waar een voormalig Juliana-trainer momenteel trainer is, werd Stadion De Meer niet aan Ajax gelinkt en werd de favoriete club van onder andere Wilfred Genee niet goed genoemd. Uiteindelijk waren er vier koppels die minimaal 5 punten scoorden en zich daarmee kwalificeerden voor de halve finales.

In de halve finales maakten voor het eerst geluidsfragmenten deel uit van de voetbalquiz. Snel werd duidelijk dat Geert en Theodor zich zouden kwalificeren voor de finale. Vader Jurgen Kremers en zoon Bas Kremers, die zich vanaf de derde ronde meer lieten gelden, zorgden ervoor dat de finale uit dezelfde koppels zou bestaan als bij de vorige editie. Het koppel Tom Heerbaart en Guus Bastiaans legde uiteindelijk beslag op de derde plaats, voor het koppel Jordy de Klijn en Justin Jacops. Voor hun derde plaats kregen Tom en Guus naast consumptiemunten ook ieder een voetbal.

De finale bestond uit een diversiteit aan vragen waarbij met name de microfoonbattle en de afsluitende rondo absolute hoogtepunten van de voetbalquiz zijn. De spanning was om te snijden bij zowel deelnemers als publiek. Patrick van Aanholt, de linksback van het Nederlands elftal op het EK 2020, bleek een eerste moeilijke horde. De microfoonbattle over Duitse clubs die zich ooit voor het hoofdtoernooi van de UEFA Champions League kwalificeerden was een echte strijd. Nadat Geert en Theodor twee punten voorsprong namen knokten Jurgen en Bas zich terug en trokken via Adebayo Akinfenwa en Marquinhos de stand na elf vragen gelijk. Bij de afsluitende rondo waarbij nog zestien punten konden worden verdiend, dachten Jurgen en Bas gewonnen spel te hebben maar verslikten zij zich in Teemu Pukki, waardoor het toch Geert en Theodor waren die 1 punt meer scoorden en dus de finale van de Juliana Mill Voetbalquiz 2022 wonnen.

Jurgen en Bas verdienden met hun tweede plaats naast consumptiemunten ieder een boek van ‘Derksen’, Theodor en Geert gaan tijdens de laatste speeldag van de Bundesliga naar Borussia Mönchengladbach – FC Augsburg. Alle prijswinnaars van harte gefeliciteerd!

Foto’s van de Juliana Mill Voetbalquiz 2022 zijn te zien op: https://www.instagram.com/julianamillvoetbalquiz/?hl=nl en https://www.facebook.com/julianamillvoetbalquiz

Videobeelden van de Juliana Mill Voetbalquiz 2022 zijn met dank aan Johan Berends te zien op: https://www.instagram.com/rksvjulianamill/?hl=nl

Nawoord van de organisatie:

Wij willen alle mensen bedanken die ook maar iets hebben bijgedragen aan de Voetbalquiz. Daarnaast kan een Voetbalquiz niet zonder deelnemers. Wij waren erg blij met de vroegtijdige aanmeldingen voor deze editie van de voetbalquiz en ook het enthousiasme van de aangemelde dames deed ons veel deugd. Voor, tijdens en na de Voetbalquiz hebben wij veel positieve reacties van deelnemers en publiek ontvangen. 

Binnenkort gaan wij als organisatie evalueren en wij zouden alsnog graag van de deelnemers danwel publiek willen weten via julianamillvoetbalquiz@outlook.com wat vond je goed en wat vond je minder goed voor, tijdens en na de voetbalquiz? Denk hierbij aan de opzet (zou je bijvoorbeeld de vraagstelling in een bepaalde ronde bij een andere ronde zien), moeilijkheidsgraad, tijdslimieten, prijzen, presentatie, duidelijkheid scorebord, aankleding kantine, ‘catering’, loterij. Hopelijk nemen jullie hiervoor even de tijd, zodat wij hiermee aan de slag kunnen. 

Bedankt allemaal en tot ziens in 2023.

Juliana Mill Voetbalquiz